Internasjonalt samarbeid
Sikt er engasjert i ei rekkje internasjonale samarbeidsaktivitetar og prosjekt. Målet er å bidra i internasjonalt arbeid for standardisering og kvalitetsheving av tenester for kunnskapssektoren, og utveksle data til bruk i forsking.
Her finn du ei oversikt over dei ulike internasjonale nettverka og samarbeidsprosjekta som Sikt deltek i.
Forskingsdata og -informasjon
CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives)
CESSDA er en europeisk forskningsinfrastruktur (ERIC) som knytter sammen samfunnsvitenskapelige dataarkiver. Målet er å fremme et integrert tjenestilbud, tilby forskningen et rikere datagrunnlag og gi støtte til nasjonal og internasjonal forskning og samarbeid.
Sikt er nasjonal tjenesteleverandør fra Norge i CESSDA.
CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure)
CLARIN er en europeisk forskningsinfrastruktur (ERIC) som skal gjøre digitale språkressurser tilgjengelig for forskning og undervisning, særlig innen humaniora og samfunnsvitenskap.
Sikt har status som et CLARIN Knowledge Centre, som innebærer at vi skal stille vår ekspertise på datahåndtering og personvern til rådighet for forskere i det europeiske nettverket.
DataCite
DataCite er en organisasjon som tilbyr persistente identifikatorer (DOI – Digital Object Identifier) for forskningsdata og forskningsresultater. Dette gjør resultatene gjenfinnbare og metadata tilgjengelige for forskningsmiljø globalt.
Sikt er medlem, og tilbyr DOI-er fra DataCite som en tjeneste.
Data Documentation Initiative (DDI)
er en internasjonal standard for å beskrive metadata. Standarden brukes til å dokumentere dataene, og gjøre dem maskinlesbare og gjenbrukbare.
Sikt bruker denne standarden for dokumentasjon og tilrettelegging av data fra spørre- og intervjuundersøkelser, samt andre observasjonsmetoder som er i bruk i samfunnsvitenskapen, atferdsstudier, økonomi og helsefag.
euroCRIS
euroCRIS er en internasjonal organisasjon som knytter sammen eksperter innenfor forskningsinformasjon. Formålet er å fremme samarbeid og dele kunnskap, og støtte interoperabiliteten av forskningsinformasjon på tvers av landegrenser. Sikt er medlem.
European Social Survey (ESS)
ESS er en stor, europeisk intervjuundersøkelse som annethvert år kartlegger europeeres holdninger og verdier. Siden 2002 har ESS samlet inn sammenlignbare data fra over 30 europeiske land. ESS har status som en europeisk forskningsinfrastruktur (ERIC).
Sikt er dataarkiv for ESS. Vi er ansvarlig for kuratering, formidling og arkivering av dataene, og for nettsiden til ESS.
Gjennom medlemskap i ESS Core Scientific Team er vi også ansvarlig for gjennomføring av undersøkelsene sammen med seks andre surveyfaglige miljøer i Europa.
EOSC (European Open Science Cloud)
EOSC (European Open Science Cloud) er et europeisk initiativ for åpen forskning, som utvikler et nettverk av FAIR data og tjenester til hjelp for forskere.
EOSC tilbyr sømløs tilgang til data og tjenester og etablerer standarder for utveksling og integrasjon. Sikt deltar i flere prosjekter, og Sikts datterselskap Sigma2 bidrar også.
SSHOC (Social Sciences and Humanities Open Cloud)
SSHOC er et EU-prosjekt under EOSC (European Open Science Cloud) som bringer sammen nye og eksisterende infrastrukturer innenfor humaniora og samfunnsvitenskap. Målet er å integrere dem i EOSC.
Sikt har bidratt i prosjektet gjennom utvikling av en felles standard for å implementere GDPR, samt å bruke data fra ESS (European Social Survey) i et pilotprosjekt for å vise hvordan data fra en repeterende surveyundersøkelse kan tilpasses en åpen skytjeneste etter FAIR-prinsippene.
ORCID (Open Researcher and Contributor ID)
ORCID er en internasjonal standard for å identifisere forskere og bidragsytere til forskning.
En ORCID identifikator gir forskere en unik digital identifikator som kan brukes gjennom hele yrkeskarrieren. Dette gjør at forskningsresultater kan knyttes til forskere selv om de endrer forskningsinstitusjon i Norge eller resten av verden. Sikt er en konsortiedeltaker, og Cristin er koblet til ORCID.
OpenAIRE
OpenAIRE er et resultat av en serie europeiske prosjekter innenfor åpen forskning. Organisasjonen arbeider for åpen forskning gjennom blant annet standardisering, informasjon, ulike utviklingsprosjekter og tjenester.
OpenAIRE har et nettverk av National Open Access Desks (NOADs), der Sikt er NOAD i Norge.
RDA (Research Data Alliance)
RDA (Research Data Alliance) er et åpent, internasjonalt nettverk for deling av forskningsdata og åpen forskning på tvers av teknologi, disiplin og land. Den norske noden består av et konsortium med NTNU, UiB, UiO, UiT og Sikt/Sigma2. Nodene skal bidra til å spre kunnskap om datahåndtering og deling av data i sine respektive land.
Teknologisk infrastruktur
NORDUnet
NORDUnet er det nordiske forskningsnettselskapet, eid av de nordiske landene. Sikt forvalter Norges kontingent på vegne av KD, og er representert i NORDUnets styre.
NORDUnet utvikler, forvalter og driver forskningsnettet mellom de nordiske landene, og forbindelsene til Europa (GÉANT-nettverket), samt resten av verden. De fasiliterer samarbeid innenfor områder av felles interesse for de nordiske landene og forvalter og/eller drifter en del felles tjenester innenfor bl.a. sky og video. NORDUnet representerer Norden i GÉANTs generalforsamling, og i kontrakter med GÉANT.
GÉANT
GÉANT er sammenslutningen av europeiske forskningsnett. Stiftelsen er basert i Amsterdam, med datterselskaper i Amsterdam og Cambridge.
GÉANT driver det europeiske forskningsnettverket, som knytter de nasjonale nettverkene sammen og har forbindelser til resten av verden. De administrerer også GÉANT-prosjektet, som er et flerårig forsknings- og utviklingsprosjekt knyttet til EU-programmet Horizon Europe.
Sikt bidrar inn i ulike deler av prosjektet, og formidler en rekke tjenester fra GÉANT som er resultat av samarbeidet. GÉANT fasiliterer også samarbeid innenfor ulike interesseområder der Sikt er aktivt med, blant annet innenfor informasjonssikkerhet, nettverk, identitet, skytjenester og multimedia.
Les mer om prosjektet Micro Dependability (Microdep) på vår engelske side.
EuroHPC
EuroHPC er et felleseuropeisk spleiselag for å utvikle og anskaffe neste generasjons tungregningsmaskiner, også kjent som maskiner for High Performance Computing (HPC). Sikts datterselskap Sigma2 er partner i EuroHPC.
NeIC (Nordic e-Infrastructure Collaboration)
NeIC (Nordic e-Infrastructure Collaboration) fasiliterer utvikling av HPC-løsninger (High Performance Computing) innenfor områder av felles nordisk interesse. Sikts datterselskap Sigma2 er involvert i ulike prosjekter og arbeidsgruppe.
PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe)
PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) er Tier-0 (første nivå) forskningsinfrastruktur i Europa, og tilbyr et nettverk av ressurser innenfor regnekraft og datahåndtering. Sikts datterselskap Sigma2 er medlem av PRACE.
Utdanning og administrasjon
EMREX
EMREX er et nettverk som knytter utdanningsinstitusjoner innenfor høyere utdanning i en rekke europeiske land sammen.
Emrex-nettverket gir norske innbyggere mulighet til selv å hente ut sine studieresultater og dele disse med utdanningsinstitusjoner og arbeidsgivere på tvers av landegrenser. Institusjonenes egne IT-løsninger benyttes til overføringen.
Nettverket ble etablert gjennom et EU-finansiert prosjekt. Norges utveksling av resultater er basert på Vitnemålsportalen.
Erasmus Without Paper (EWP)
EWP er et sett med standarder og prosedyrer for å understøtte digitaliseringen av den administrative delen av studentutveksling.
Standardene og prosedyrene er resultat av to europeiske prosjekter der Sikt har deltatt. De vil bli gradvis innført i all studentutveksling innenfor Erasmus+
EUNIS (European University Information Systems)
EUNIS (European University Information Systems) er en samarbeidsorganisasjon som hjelper medlemmene med digital utvikling gjennom samarbeidsaktiviteter og utveksling av erfaringer.
Det finnes en rekke samarbeidsforum der Sikt deltar aktivt, blant annet innenfor studentmobilitet, informasjonssikkerhet, læring og undervisning.
Nordic Networking Group for bibliografi og infrastruktur (NNG)
NNG er en nettverksgruppe for temaer knyttet til bibliografi og infrastruktur. Målet er å dele strategier, retningslinjer og informasjon blant de nordiske medlemmene.
Medlemmer er nasjonale bibliografiske organisasjoner og forvaltere av nasjonale bibliografier i Norden.
The Groningen Declaration Network (GDN)
GDN er et nettverk av organisasjoner og individer som arbeider for global digital portabilitet av studentdata. GDN ble opprettet i 2012 og Sikt var gjennom Felles Studentsystem (FS) en av de første som da signerte Groningen declaration som beskriver formålet med dette nettverket. Nettverket samler deltakerne hvert år i et Annual Meeting. Sikt er sammen med Hk-Dir vertskap for dette i 2025.
Digital Credentials for EU (DC4EU)
DC4EU er et prosjekt innenfor EUs DIGITAL-program for pilotering av EUs digitale id-lommebok (EUDI wallet). Prosjektet vil pilotere bruk av lommeboken innenfor utdanning og sosiale tjenester, og har 80 partnere fra 22 land. Sikt er medlem av prosjektet og skal pilotere bruken av lommeboken innenfor rammene av Vitnemålsportalen. I dette inngår samarbeid med DigDir for å få tilgang til bruk av norsk identitet som del av lommeboken.
EBSI-VECTOR
EBSI-VECTOR er et prosjekt innenfor EUs DIGITAL-program for å utvide bruken av EBSI. EBSI er EUs infrastruktur for blokk-kjede. Som del av prosjektet vil det settes opp scenarier for bruk av denne infrastrukturen innenfor utdanning, med pilotering av disse. Sikt deltar i prosjektet sammen med Brønnøysundregistrene.
Advancing Digital Solutions in Recognition Data Sharing (DigiLink)
DigiLink er et EU-prosjekt innenfor programmet Erasmus+. Sikt deltar inn i styringsgruppen for dette prosjektet som er tredje i rekken for å finne beste praksis for digitalisering av prosessene rundt godkjenning av utenlandsk utdanning. Prosjektmedlemmene er Enic-Naric – organisasjoner som foretar slik sentral godkjenning i europeiske land og i Canada.
Kontakt