Fremtidens opptak

Dagens teknologi for opptak til høyere utdanning behøver fornying og oppgradering. Prosjektet “Fremtidens opptak” er et satsingsforslag som har som mål å utvikle et moderne og fleksibelt opptakssystem som imøtekommer krav til sikkerhet og brukervennlighet. Løsningene vil støtte flere typer opptak, blant annet nasjonalt opptak til grunnutdanninger, lokale opptak ved den enkelte utdanningsinstitusjon og nasjonalt opptak til masterutdanninger.

Periode:

2022–2027

Status:

Pågående

Ansvarlig:

Sikt, HK-dir

Hva er prosjektet og hva skal det løse?

Prosjektet Fremtidens opptak skal redusere risiko i dagens opptak til universiteter og høgskoler, og utvikle en brukerorientert og fleksibel løsning for opptak til grunnutdanninger. Ny funksjonalitet skal utvikles slik at løsningen gradvis også kan tas i bruk for masteropptak og andre opptak som gjøres på lærestedene. Den nye opptaksløsningen skal tilpasses til alle typer opptak, og også dekke behov knyttet til opptak til emner, etter- og videreutdanning og studentutveksling.

Den nye opptaksløsningen skal dekke hele opptaksprosessen fra regelverksforvaltning og søknadsregistrering, til automatisert vurdering, plasstildeling, dataforvaltning og kommunikasjon. Det skal være mulig å administrere opptak effektivt, følge med på fremdrift, og sikre god kvalitet og etterprøvbarhet i prosessene. Samtidig skal en ny søkerflate gi søkere bedre veiledning og oversikt. Et sentralt mål er å redusere risiko i dagens løsninger fram til det nye systemet er fullt implementert.

Milepæler og fremdrift

Prosjektet er organisert med kontinuerlige leveranser og flere sentrale milepæler frem mot 2027. I løpet av 2025 skal testmiljø etableres, lokale opptak piloteres, det skal gjennomføres brukertester og funksjonalitet skal produksjonsettes. I 2026 skal alle læresteder ha testet den nye løsningen, og læresteder som ønsker kan ta den i bruk.
Innen 2027 skal den nye opptaksløsningen benyttes til både opptak til grunnutdanning (UHG) og høyere yrkesfaglig utdanning (HYU) og være teknisk forberedt på et nytt nasjonalt masteropptak. Gevinstanalysen og plan for videre oppfølging rapporteres til Kunnskapsdepartementet underveis, og prosjektet styres med tett involvering fra sektoren.

Se oppdatert milepælsplan

Sentrale dokumenter for tiltaket:

Dagens opptakssystemer trenger store oppgraderinger for å tilfredsstille krav til sikkerhet, kapasitet, tilgjengelighet og brukervennlighet. I satsingsforslaget Fremtidens opptak er det presentert tre tiltak, og Kunnskapsdepartementet finansierer tiltak 2 som innebærer å utvikle et nytt system som understøtter flere opptak til fagskoler, universitet og høgskoler.

Sikt utvikler og leverer IT-løsningene for Fremtidens opptak, mens Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) som har forvaltningsansvar og koordinerer de samordna opptakene, organiserer mottak og implementeringen av løsningen.

  • Maria Kumle, prosjekteier, Sikt
  • Dag Hovdhaugen, leder av styringsgruppen, HK-dir
  • Heidi Adolfsen, Fakultetsdirektør UIT
  • Håkon Solberg, Studiedirektør OsloMet
  • Camilla Sønstabø Thorkildsen, Studie- og FoU-sjef NMH
  • Hege Aarethun, Konstituert prorektor for organisasjon og samhandling VFLK
  • Hans-Petter Fjæreide, leder avdeling for prosjekt- og produktledelse i Statnett
  • Caroline Erviksæter, student ved Høgskulen på Vestlandet

Prosjektleder for Fremtidens opptak, Tina Lund Ravndal

Relaterte produkter og tjenester