Sikt forenkler internasjonalt samarbeid og utveksling

Internasjonalisering og samarbeid over landegrensene er viktig i forskning og høyere utdanning. Sikt tilbyr en rekke tjenester og produkter som understøtter dette, og enda flere er på gang.

16. oktober 2024

Internasjonalt engasjement er viktig for Sikt. Både for å understøtte den internasjonale virksomheten og samarbeidet til forsknings- og utdanningsinstitusjonene, og som ledd i utviklingen av produkter og tjenester. Dette har ledet til flere tjenester som gjør det enklere for studenter og ansatte å samarbeide og bevege seg på tvers av institusjoner og landegrenser.

eduroam – alltid på nett

eduroam – education roaming – garanterer enkel og sikker tilgang til trådløst nett ved institusjoner i mer enn 100 land over hele verden – uten å legge inn påloggingsdetaljer på nytt. Tilkoblingen til trådløst gjestenett fungerer like enkelt og sikkert som ved hjemmeinstitusjonen. Enkel pålogging gir rask tilgang og tilrettelegger for samarbeid på tvers av virksomheter i kunnskapssektoren, både nasjonalt og internasjonalt. eduroam har i dag 450 tilkoblingspunkter i Norge, blant annet på alle Avinors flyplasser, og flere hoteller, i tillegg til universiteter og høyskoler. Tjenesten er utviklet gjennom GÉANT-samarbeidet.

Feide og eduGAIN – trygg og enkel innlogging

Feide er den nasjonale fellesløsningen for trygg og enkel innlogging og datadeling i utdanningssektoren, og brukes i dag som innlogging til en rekke administrative og pedagogiske verktøy. Tilsvarende løsninger finnes også i mange andre land. 80 land samarbeider gjennom eduGAIN for å tilby sikker og enkel pålogging på tvers av landegrensene. Dette innebærer at studenter og ansatte enkelt kan få tilgang til ressurser og tjenester ved utenlandske institusjoner, f.eks. ved utvekslingsopphold. De logger på med sin vante Feide-bruker, og slipper å få tildelt nytt brukernavn og passord ved utvekslingsinstitusjonen.

Digitalt studentbevis for hele Europa

Sikt tilbyr Studentbevis på mobil for studenter ved norske universiteter og høyskoler, og piloterer nå Europeisk studentbevis (European Student Card - ESC) ved UiS, UiB, UiO og HINN. Europeisk studentbevis gjør at programstudenter som har gyldig studentbevis og har samtykket til å dele sine data med den europeiske fellesstrukturen, kan bevise sin studentstatus over hele Europa, og få tilgang til tjenester og rabatter der de befinner seg.

I tillegg utsteder Sikt i forbindelse med løsningen en europeisk student-ID (European student identifier – ESI) som nøkkelkomponent for å legge til rette for utveksling av resultater og andre utdanningsdata mellom læresteder i Europa i forbindelse med studentmobilitet.

Digitale lommebøker – sikker elektronisk ID

EU vil sikre at alle innbyggere i EU og EØS har tilgang til sikker elektronisk identifikasjon og til tjenester som krever slik sikkerhet. De har derfor nylig vedtatt eIDAS (electronic IDentification, Authentication and trust Services) 2-forordningen. Dette skal gi alle mulighet til å delta i det digitale samfunnet og sikre dem tilgang til digitale offentlige og private tjenester.

Ordningen vil endre hvordan vi identifiserer oss ved bruk av tjenester fra offentlig og privat sektor. Norske myndigheter plikter å tilby en digital lommebok til alle innbyggere som kan brukes til identifisering. Lommebøkene vil inneholde digitale bevis som førerkort, diplomer og resepter. Både identifisering og de digitale bevisene vil fungere nasjonalt, men også over landegrensene i Europa. Innbyggeren velger selv hvem disse bevisene skal deles med, slik at personvernet styrkes. DigDir har ansvaret for å realisere digital lommebok i Norge, og Sikt samarbeider tett med DigDir om ulike aspekter knyttet til utdanning.

Del vitnemål med digitale lommebøker

Norge deltar i tre av fire store EU-finansierte pilotprosjekter som tester ut bruken av digitale lommebøker og utforsker hvordan vi kan bruke teknologien. Et av disse prosjektene er DC4EU (Digital Credentials for EU). Prosjektet piloterer bruk av lommeboken innenfor utdanning og sosiale tjenester, og har 80 partnere fra 22 land. Sikt er, sammen med andre partnere fra GÉANT-samarbeidet, medlem av prosjektet og skal pilotere bruken av lommeboken med utgangspunkt i Vitnemålsportalen. Vitnemålsportalen gir brukerne muligheten til å digitalt hente ut resultatene sine fra høyere utdanning og dele dem med studiesteder, potensielle arbeidsgivere og andre. Portalen vil som del av DC4EU lagre resultater til, og vise fram resultater fra lommeboken. Sikt samarbeider tett med DigDir om bruk av norsk identitet som del av lommeboken.

Utveksling av studentdata

Sikt er med i flere internasjonale samarbeid som skal understøtte og forenkle utveksling av studentdata over landegrensene.

  • Erasmus without paper (EWP) er et sett med standarder og prosedyrer for å understøtte digitaliseringen av den administrative delen av studentutveksling. Standardene og prosedyrene er resultat av to europeiske prosjekter der Sikt har deltatt, og bl a hatt ansvaret for utforming av datamodellen som EWP bygger på. De vil bli gradvis innført i all studentutveksling innenfor Erasmus+-programmet.
  • Groningen Declaration Network (GDN) er et nettverk av organisasjoner og individer som arbeider for global digital portabilitet av studentdata. GDN ble opprettet i 2012 og Sikt var gjennom Felles Studentsystem (FS) en av de første som signerte Groningen declaration. Sikt står i 2025 sammen med HH-dir som arrangør av den årlige GDN-konferansen.
  • EMREX er et nettverk som knytter utdanningsinstitusjoner innenfor høyere utdanning i en rekke europeiske land sammen. EMREX-nettverket gir norske innbyggere mulighet til selv å hente ut sine studieresultater og dele disse med utdanningsinstitusjoner og arbeidsgivere på tvers av landegrenser. Institusjonenes egne IT-løsninger benyttes til overføringen. Nettverket ble etablert gjennom et EU-finansiert prosjekt. Norges utveksling av resultater er basert på Vitnemålsportalen.

Les mer om sikts internasjonale engasjement.

Aktuelt fra Sikt