Overgangen til NVA starter etter planen i juni
Oppdatert plan for innføring av Nasjonalt vitenarkiv (NVA) er at overgangen kan starte 3. juni 2025. Da vil Cristin bli lukket for registrering og redigering, og migrering av data fra Cristin og vitenarkivene til NVA starter.
9. april 2025
Sikts ambisjon er at alle institusjoner skal ha tilgang til NVA innen utgangen av juni.
Bakgrunn
Før jul ble overgangen til NVA satt på vent til etter NVI-rapporteringen var ferdig, for å gjøre flere utbedringer og for å sikre at systemet kjører stabilt.
Fra 3.–21. mars var det klart for en ny utprøvingsperiode, hvor alle brukerinstitusjoner var invitert til å delta. Det var jevnt med besøk og god aktivitet i testsystemet under hele perioden.
Prosjektet utarbeidet en rapport fra utprøvingsperioden i mars i samråd med testgruppen som er oppnevnt av UHR og FFA, og rapporten ble behandlet i styringsgruppen for prosjektet i møte 7. april.
Planlegger å lukke Cristin den 3. juni
Etter møtet er det klart at styringsgruppen anbefaler at prosjektet lukker Cristin for registrering og redigering den 3. juni, før migrering av data til NVA.
Anbefalingen forutsetter at funksjonalitet for studentoppgaver er ferdigstilt og testet, samt at det foreligger enighet om avtaleverk. Styringsgruppen møtes den 26. mai for å avstemme om prosjektet fortsatt er i rute frem mot oppsatt dato for overgangen.
Ambisjonen er at alle institusjoner skal ha tilgang til NVA innen utgangen av juni. Opplæring vil skje senest i august, og dette vil brukerinstitusjonene få mer informasjon om så snart mer er klart.
– Nå som vi har gjennomført to relativt omfattende utprøvingsperioder, og har fått bekreftet at funksjonaliteten fungerer bra, føler vi oss trygge på at systemet er klart for overgangen.
– Vi er også svært glade for at testgruppen vil jobbe videre med oss i arbeidet med å teste funksjonaliteten for studentoppgaver, og med veikart for NVA, sier Vigdis Namtvedt Kvalheim, direktør for forsknings- og kunnskapsressurser i Sikt.
Status etter utprøving
Utprøvingsperioden bekreftet at NVA er blitt et mer velfungerende system enn ved forrige utprøvingsperiode. Feilene som er funnet og meldt inn i løpet av ny utprøvingsperiode er for det meste av mindre alvorlig karakter.
NVA har i utprøvingsperioden kjørt stabilt. Det har blitt gjort mindre feilrettinger underveis, uten at dette har påvirket systemets funksjonalitet, eller påvirket bruken av systemet.
Fortløpende håndtering av feil og innspill vil være en del av forvaltningen av NVA, og sånn sett har utprøvingsperioden også vært en stresstest av at dette fungerer bra.
Det gjenstår fortsatt å rette noen feil, og å gjøre utbedringer på noen områder. Blant annet må altså den justerte funksjonaliteten for studentoppgaver på plass og testes ut, og dette er under arbeid. Den eksterne testgruppen har sagt seg villig til å bistå Sikt i dette arbeidet.
Videreutvikling av NVA
I tiden fram mot overgangen skal systemet kjøre stabilt uten at det gjøres større endringer i funksjonalitet og brukergrensesnitt. Hensikten er at institusjonene skal kunne gjøre seg kjent med systemet og kunne forberede seg til overgangen.
– Flere runder med testing og utprøving gjør at vi har fått luket ut mange mindre og større feil, og gjør oss trygge på at systemet nå nærmer seg klart for bruk. Selv om vi selvsagt skulle vært alle forsinkelsene foruten, tror vi også at resultatet har blitt et bedre system for brukerne, sier Vigdis Kvalheim, direktør for forsknings- og kunnskapsressurser i Sikt.
I utprøvingsperioden har prosjektet også mottatt flere innspill til forbedringer av NVA. Selv om all kritisk funksjonalitet skal være på plass, vil det fortsatt være behov for videreutvikling.
– Finansieringsmodellen tar høyde for videreutvikling av NVA gjennom hele dets levetid. Vi tar med oss inn en plan for videreutvikling, og det blir også satt opp en rigg for prioritering i samråd med brukerne, understreker Kvalheim.
Hva er NVA (Nasjonalt vitenarkiv)?
- NVA er en nasjonal tjeneste som skal gjøre informasjon om og resultater fra norsk forskning åpent tilgjengelig. Tjenesten vil gjøre forskningsresultatene lettere tilgjengelig ved at du kan søke på tvers av det som i dag ligger i flere lokale vitenarkiver.
- Innføringen representerer et skifte for oversikt over norsk forskning. Per i dag gir Cristin overordnet informasjon om norsk forskning, mens selve forskningsresultatet blir publisert andre steder. NVA samler dette i ett system – på tvers av norske forskningsinstitusjoner.
- Når man nå får ett nasjonalt vitenarkiv, som inkluderer informasjon fra dagens Cristin, innebærer det at de ulike forskningsinstitusjonene samarbeider om å holde informasjonen oppdatert og vedlikeholder den på ett sted.