Fem enkle steg for å krympe ditt digitale fotavtrykk

November er bærekraftsmåned i Sikt. Vi har blant annet satt søkelyset på grønn IT og koding internt, og våre utviklere tar med seg tipsene de har fått inn i sitt arbeid. Men hvordan kan vi som ikke driver med koding bidra til å kutte utslipp?

20. november 2024

Hva er problemet? 

Som kunnskapssektorens tjenesteleverandør, bidrar vi i Sikt til digitaliseringen av Norge. Digitalisering kan bidra til å kutte utslipp i en del sektorer. Samtidig anslås det at internett utgjør 2,3-3,7 prosent av globale CO2-utslipp – på nivå med utslippene fra hele luftfartsindustrien. 

Vi i Sikt har fått gode råd av blant andre Emma Tvinnereim. Hun skrev masteroppgave ved Universitetet i Oslo (i 2024) om hvordan å designe en bærekraftig nettside som oppmuntrer til bærekraftige handlinger. Hun understreker at “digitalt er fysisk”. Tenk bare på datasentrene som krever plass og energi, og varme serverrom som må kjøles ned. Det er fort gjort å glemme at det vi gjør digitalt faktisk har fysiske konsekvenser.  

Hva kan du gjøre for å kutte utslipp?  

1. Slett gamle e-poster og filer du ikke trenger 

Gamle dokumenter, bilder og videoer ligger på en server et sted og krever masse strøm. En opprydning bidrar til å kutte utslipp, og bonusen er at du får det ryddigere og mer oversiktlig der du lagrer ting. Ikke minst er det godt personvern! 

2. Meld deg av nyhetsbrev du ikke trenger 

Hva er poenget med e-poster du ikke gidder å åpne uansett? Vi håper du har glede av Sikt sitt nyhetsbrev, siden du har klikket deg inn hit for å lese. Da holder du deg oppdatert på sektoren og får smarte tips som dette. Men kanskje mottar du reklame for masse greier som du uansett ikke vil kjøpe, eller andre ting du er uinteressert i? Meld deg like gjerne av! 

3. Ikke send unødvendige e-poster 

“På forhånd takk” høres kanskje formelt ut, men det kan faktisk være en smart frase å benytte seg av. En britisk studie fra 2019 slo fast at hvis alle voksne briter sendte én færre unødvendig e-post hver dag, ville det spart 16 433 tonn karbon årlig - tilsvarende 81 152 flyturer til Madrid. “Takk”, “god helg”, og “mottatt” var øverst på lista over slike unødvendige e-poster.

Kanskje du kan opprettholde den hyggelige tonen uten å sende egne e-poster med slike meldinger? Hvis du ikke er komfortabel med å droppe disse e-postene, husk i hvert fall å slette jevnlig.

4. Skriv forståelig 

Ja, du leste riktig. Enklere språk sparer mottakeren for tid brukt på å lese teksten, og reduserer dermed antall sideinnlastninger. Man sparer også antall nettsøk eller meldinger fram og tilbake i forsøk på å forstå innholdet. Da sparer vi også CO2. En bonus er at det er mye mer inkluderende og effektivt enn å fjonge seg til med vanskelige ord og kompliserte setninger. Se Språkrådet sine tips til klarspråk her

5. Bruk riktig verktøy til riktig behov 

Bruker du KI-chat til regnestykker du ikke tar i hodet? Kanskje det holder med kalkulator? Spar ressurser på å velge verktøy tilpasset behovet ditt. Av og til holder det med nettsøk. Kunstig intelligens er i vinden, men det betyr ikke at det trengs til alt mulig. Å få KI-bildegenerator til å lage et bilde for deg, krever like mye strøm som å lade telefonen din. Så bruk det med omhu.  

Kilder: De tre første tipsene nevnte Emma Tvinnereim i internt webinar for Sikt i november 2024. De to siste tipsene er det folk internt i Sikt som har kommet med.

Aktuelt fra Sikt