8 tips for en sikker sommerferie

Sommerferien er en tid for å slappe av, reise og nyte livet. Dette vet hackere å utnytte. Sikkerhetsekspertene på Cybersikkerhetssenter for forskning og utdanning gir deg åtte tips slik at både du og de digitale enhetene dine kan være trygge denne sommeren.

27. juni 2024

Tips 1: Ta bare med deg det du trenger

Dette gjelder både for å holde vekta på kofferten din nede, men også for de digitale enhetene dine. Ta bare med deg de digitale enhetene du absolutt trenger i ferien.

Kanskje du kan la laptopen ligge igjen hjemme og virkelig ta ferie fra jobben? Ved å ha med færre enheter, reduserer du risikoen for tyveri og datatap.

Tips 2: Oppdater enhetene dine

Sommeren er høytid for de som ønsker å utnytte sikkerhetshull og sårbarheter i de digitale enhetene dine. Heldigvis er de fleste produsentene flinke til å tette disse hullene ved hjelp av nye sikkerhetsoppdateringer.

Du bør derfor oppdatere alle enhetene dine, og sørge for at automatiske oppdateringer er skrudd på. Et annet godt tips er å skru mobilen, laptopen og nettbrettet av og på en gang i blant. Så slipper du at feriebildene kommer på avveie, eller at laptopen blir låst med krav om løsepenger for å åpne den igjen.

Tips 3: Unngå offentlige WiFi-nettverk

Offentlige WiFi-nettverk er tilgjengelige for alle, inkludert hackere. Når du bruker slike nettverk, risikerer du at hackere og andre brukere kan overvåke datatrafikken din. Dersom du logger inn på en nettside, kan de potensielt se brukernavnet og passordet ditt.

Vi anbefaler derfor at du ikke bruker offentlige nettverk. Men, hvis du må, anbefaler vi at du bruker en VPN-tjeneste for å kryptere trafikken din. Et eksempel på en VPN-tjeneste er eduVPN fra Sikt.

Tips 4: Unngå offentlige ladere

Du har kanskje sett USB-porter på både fly, restauranter og kaféer? Når batteriet på mobilen din holder på å gå tomt, er det fristende å plugge laderen i.

Men, visste du at en offentlig USB-port ikke bare gir mobilen din strøm? Den gjør det også mulig for andre å hente ut informasjon, eller sende inn skadelig programvare i mobilen din.

Vi anbefaler derfor at du bruker en vanlig stikkontakt eller din personlige powerbank når du skal lade enhetene dine i sommer.

Tips 5: Lås alltid enhetene dine

Sørg for at alle enhetene dine er låst, logget ut eller har skjermlås med passord når de ikke er i bruk. Dette forhindrer at uvedkommende enkelt får tilgang til dataene dine.

Tips 6: Pass på hva du deler i sosiale medier

Sommeren er høytid for svindlere som utnytter at du er i feriemodus, og kanskje litt mindre på vakt enn til vanlig. Pass derfor på hva du deler fra ferien i sosiale medier. Dette kan bli utnyttet til både phishing-angrep og tyveri.

Tips 7: Vær forsiktig med QR-koder

Mange restauranter tilbyr nå menyen sin via en QR-kode. Selv om det kan virke lettvint, kan nettkriminelle enkelt bytte ut QR-koden med sin egen, og dermed sende deg til et nettsted som inneholder skadelig programvare.

Vær derfor forsiktig når du skanner QR-koder, og aller helst spør servitøren din om en fysisk meny.

Tips 8: Tenk over hva du skriver i autosvar-meldingen din

Du har kanskje ikke tenkt på det, men autosvar-meldingen du setter opp når du drar på ferie kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Informasjon om reisemål, reiselengde og kontaktinformasjon til personen som er stedfortreder for deg, kan utnyttes til phishing-angrep eller økonomisk svindel.

Du bør derfor lage to forskjellige autosvar-meldinger – én som kan sendes internt i selskapet med mer detaljer, og én du kan sende til eksterne.

I den eksterne autosvar-meldingen din bør du unngå å dele

  • personlige detaljer
  • reisemålet ditt
  • hvem som er din stedfortreder, eller hvem som tar beslutninger i ditt fravær
  • den eksakte lengden på ferien din

Med disse tipsene ønsker vi deg en god og sikker sommerferie!

Les mer om tjenestene som Cybersikkerhetssenter for forskning og utdanning tilbyr.

Aktuelt fra Sikt